Напояване на овошки

Напояване на овошки

Овощните дръвчета изискват постоянни грижи и обилни поливки особено през летния сезон. Времето, методите, както и честотата на напояване зависят от много фактори – възрастта и вида на дръвчето, фазата на растеж, климатичните особености на района и др. Напомняме ви за някои от основните поливки, които трябва да се извършат по време на вегетацията:

 • След опадане на завръзите – тогава овошките са в буен растеж, а плодовете са в процес на наедряване. В този период те имат най-голяма нужда от вода, а при недостиг - има опасност растежът им да се забави.
 • Напояването през лятото е задължително, тъй като от него зависи правилното им развитие и плододаването. Тези поливки оказват влияние и на залагането на плодните пъпки за следващата година.
 • Важно е преди и след беритба овошките да имат достатъчно вода на разположение. Преди беритбата поливката се извършва 15-20 дни по-рано, целта е плодовете да наедреят. Поливката след беритбата се препоръчва при видове, които са по-чувствителни на засушавания и за райони с по-малко валежи.

Често допускана грешка от страна на градинарите е да се правят по-чести поливки с по-малко вода. Това обаче не е правилно, тъй като ако водата е в малки количества, тя не достига до активната част на кореновата система и не се поема пълноценно от дръвчето. Затова нека разгледаме и различните методи за напояване на овощните насаждения:

 • Гравитачно – представлява поливане в околостъблени чаши и по бразди, като поливките се правят в зачимената част на почвата и междуредията, които не се обработват. Този метод обикновено се прилага при млади дръвчета на 2-3 годишна възраст, а чашките се правят с размер малко по-голям от проекцията на короната. След като почвата поеме водата, повърхността се мулчира или се разрохква, за да се запази влагата. Този метод обаче не е подходящ за напояване на по-големи площи, както и на по-големи плододаващи дървета, защото кореновата им система вече е развита в по-широк диаметър. При по-развитите дръвчета поливките следва да са по бразди с дълбочина 18-20 см., които се прокарват от двете страни на дървото.
 • Дъждуване – осъществява се посредством резлични дъждовални инсталации. Този метод не е подходящ в случая от гледна точка на това, че повишената въздушна влажност провокира развитието на повече болести по овошките.
 • Капковото напояване е най-съвременният, удобен и ефикасен начин за поддържане на водния баланс при овощните дръвчета. Това е най-икономичният начин, едновременно с това и най-ефективен, тъй като с напояването по капков път най-добре се регулира температурния режим, както около корените, така и под короната на дръвчетата. Този начин на напояване позволява да се прилага и вегетационно хранене на трайните насаждения с разтворими торове.

Системите за капково напояване значително ще намалят и дори елиминират загубите на вода и ще гарантират здравословен растеж на овошките, защото:

 • доставят точното количество вода според специфичните нужди на всеки вид дръвче;
 • прилагат водата директно в кореновата система, по този начин се намалява преразхода и изпарението на водата;
 • постига се равномерно напояване на предвидената площ;
 • подобрява се качеството и се повишава плододаването;
 • намалява се риска от редица заболявания по дръвчетата, свързани с наличието на прекалено много влага.

В резултат на всички тези предимства капковото напояване се счита за най-ефективен при напояване не само на овощните насаждения (ябълки, череши, праскови, круши, кайсии и др.), но и различни видове зеленчуци и плодни храсти.

Изграждането на една такава система за капково напояване вече не е скъпа инвестиция, имайки предвид всички ползи, които ще получите и бързата възвръщаемост на изразходените средства. Изброените предимства не свършват до тук - всички знаем, че през последните 10 години не се спира да се говори за важността на водата като ресурс и възможностите за икономия. Този проблем действително засяга целия свят, тъй като водата се приема за даденост, но тя е ценен ресурс, който се изчерпва. Чрез инсталирането на една такава система, която да отговаря най-добре на вашите нужди ще контролирате водните запаси и ще спестите време и пари.

За въпроси и консултация относно проектиране и изграждане на система за капково напояване, не се колебайте да се свържете с нас!