АгроКалендар - Януари

АгроКалендар - Януари

В зеленчуковата градина през Януари

Януари месец е един от най-студените месеци от годината. Зеленчуковите култури през този период се развиват само в култивационни съоръжения - оранжерии и парници. На полето се срещат само някои зеленчукови култури. Януари е изключително натоварен за градинарите, които произвеждат разсад. Подготвят се разсади за основните зеленчукови култури. Обеззаразяват се и се подготвят семената, защото производството на здрав разсад е в основата на цялото прозводство. Засяването започва, когато температурата на почвата достигне 20 °С.

Към 15 януари се засяват семената на пипера, зелето и карфиола. Преди засяването те се обеззаразяват с подходящи препарати. Залагат се за рътене ранните картофи в помещения с температура 15-18 °С, като предварително се почистват от прорасналите кълнове.

Времето е подходящо за торене с оборски тор, суперфосфат и калиеви торове след направен почвен анализ за потребностите на почвите. 

В овощната градина през Януари

Продължават механичните мерки за борба с болестите и неприятелите по овощните дървета. Слънчевите дни с температури над 0 °C трябва да се използват за изрязване и изгаряне на гъсеничните гнезда и мумифицираните плодо¬ве. В мумифицираните плодове презимуват и някои основни болести и неприятели. Старите и изсъхнали дървета и клони се отстраняват, изнасят и изгарят. По този начин се намалява намножаването на неприятелите, което улеснява борбата с тях. 

През този месец се водят агротехнически мероприятия и при ягодоплодните култури. Основни болести и неприятели за ягодоплодните култури зимуват в почвата и окапалите листа. Извършва се обработка на почвата и се почистват окапалите листа, с цел да се унищожи или сведе до минимум заразата, от червени и бели листни петна по ягодите, както и зимуващите форми на ягодивия коренов хоботник и др. Когато обработките на почвата се извършват през зимните дни, на повърхността се изнасят зимуващите в почвата неприятели, където те загиват поради ниските температури.

В лозето през Януари

Вниманието на лозарите през месеца е насочено главно към опазване на насажденията от много ниските зимни температури, които създават непосредствена опасност от измръзване при задържане на температурата под -20 °С. 

Лозата се намира в период на относителен покой, който е подходящ за торене на плододаващи насаждения. Внасят се почвени хербициди. Ако почвата не е изорана се обработва до дълбочина, при която не се вреди на кореновата система на лозите, за да се подобри структурата и да се унищожат зимуващите в нея неприятели. Лозовите насаждения се обследват за наличие на зимуващите форми на неприятели като жълт ябълков акар и червен овощен акар. Тези наблюдения могат да ни дадат информация за степента на нападение, която да очакваме, за да можем да вземем нужните мерки за борба през вегетационния период.

Наближава времето за резитба на лозята. На практика обаче към края на месеца се започва с резитбата на по-студоустойчивите сортове, като се извършва резитба на маточниците. Теоретично, подходящото време за резитба е през целия есенно-зимен период - 15 дни след листопада до началото на напъпването. Не се реже само в дни когато температурата е под 5 °С.