Агрокалендар - Март

Агрокалендар - Март

На полето през Март

Ако времето през месец Февруари не позволява да се извърши първото торене, стопаните могат да продължат тази дейност в месец Март. През този период е възможно да се наблюдава и значително повишаване на температурите, а това повишава опасността от болести по пшеницата и ечемика. 

В зеленчуковата градина през Март

Започналото отглеждане на разсада за ранно оранжерийно производство продължава след около 30 дни след сеитбата с пикиране и след 25 дни се разсаждат на постоянно място. От особено значение при отглеждане на разсад е да се поддържа необходимата температура и влажност на въздуха и почвата. Водата, която се използва за поливане трябва да бъде с необходимата температура от 20-25 оС. С поливката може да внасят торове с необходимите микро и макро елементи. Редовно трябва да се следи и за появата на оранжерийна белокрилка и листни въшки, което най-лесно става чрез поставяне на жълти лепливи плоскости. След разсаждане на растенията на постоянно място, срещу голи охлюви е добре да се разхвърля дървена пепел, а срещу попово прасе – готова примамка.

В овощната градина през Март

Март е месецът, през който се завършват резитбите за плододаване и за формиране на короните, както и засаждането на овошните дръвчета, на които веднага се прави първа резитба. Откритите разрези се замазват с овощарска замаска. В края на този месец младите овощни растения се подхранват с 15 кг. амониева селитра на декар, а плододаващите - 30 кг. на декар. Преди набъбването на пъпките задължително почти всички овощни видове се третират с 1-1,5% бордолезов разтвор срещу къдравост при прасковата, при ябълката – ранно кафяво гниене и струпясване, круша – сиви петна и ранно кафяво гниене. До цъфтежа се провеждат 2 третирания.

В лозето през Март

През март започва подготовката на мястото за засаждане на нови лози, като за целта след изпръхване на почвата мястото се подравнява и се маркира. Качеството на новите лозови растения е от съществено значение. Те трябва да имат добро срастване между присадника и подложката, да са без подутини на мястото на присаждане, да имат най-малко три добре развити стъпални корена и узряла част на пръчката, развила се от калема над 15 см.

През този месец започва и засаждането на лозите в основните райони на страната. Необходимо е да се спазва точно маркирането, да се притъпква внимателно почвата около корените на лозите, чепчето да е изрязано на 2 пъпки и да се покрие с 3-4 см. рохкава почва. Ако пролетта е суха преди да се покрие чепчето, лозите се поливат.

Добре е да се извършва своевременна резитба. Лозите втората година се режат на по един чеп с две очи, а при лозите трета година – пръчката на бъдещото стъбло се изрязва на 6 до 8 очи. При резитбата на плододаващите вече лози трябва да останат достатъчно чепове, които да са равномерно разположени, и от 2-3 до 5-6 и повече плодни пръчки в зависимост от възрастта и силата на лозите.