Агрокалендар - Април

Агрокалендар - Април

През април започват активните агротехнически мероприятия, тъй като това е месецът, през който постепенно се подобряват светлинните и топлинните условия, увеличават се продължителността на деня и интензивността на слънчевите лъчи. За април са характерни обаче и резките промени на времето. Въпреки трайното затопляне на времето не са изключени слани и дори снеговалежи. Ето по-важните неща, които трябва да знаете:

На полето през Април

Основната зърнено-фуражна култура, царевицата, се засява през април. Заедно с нея и фасулът. А засетият през март слънчоглед трябва вече да пониква. Щом се очертаят редовете е добре да пристъпите към окопаването му. Това ще съдейства за затоплянето на почвата, запазването на влагата и унищожаването на рано никнещите плевели. През втората половина на месеца в Южна България настъпва времето за засяване на памука и фъстъците.  

В зеленчуковата градина през Април

Грижите за пикирания разсад продължават – закаляване, изнасяне на постоянно място в полиетиленови оранжерии. По-високите температури са предпоставка за ускорено развитие на уплътняващите есенно-зимни и зимно-пролетни култури, каквито са зеленият лук, зеленият чесън, спанакът, репичките и салатите. Към края на април започва и прибирането на продукцията от засетите през първата половина на март спанак и репички. В началото на месеца, когато грахът достига фаза първи-втори същински лист следва да се подхрани с 12-15 кг/дка амониева селитра. Ранните картофи също трябва да се подхранят при височина на растенията 15-20 см. едновременно със загърлянето. През април продължават грижите за отглеждане на зеленчуковите разсади, за ранно и средно ранно полско производство домати, пипер и патладжан. Изключително важно е регулирането на топлинния, водния и хранителния режим на растенията за по-бърза адаптация към външните условия след засаждането им на полето.

В овощната градина през Април

През този месец раноцъфтящите сортове бадеми, кайсии, череши, вишни и праскови са приключили фенофазата на цъфтежа. В масов цъфтеж са ябълката, крушата, сливата, средно- и късноцъфтящите сортове череши, вишни и праскови. През това време завършва работата по засаждането на новите овощни насаждения, както и попълването местата на пропадналите дръвчета в младите овощни насаждения. Приключва и работата за формиране коронките на дръвчетата. Продължава обаче засаждането на райската ябълка, нара и смокинята на постоянното им място. Със затоплянето на времето през април започват да се развиват неприятелите и болестите по овошките. Извършва се борба срещу листогризещите гъсеници и акари, крушовата плодова оса, срещу сачмянката и ранното кафяво гниене по сливата, кайсията, черешата и вишната. Ранното кафяво гниене е изключително вредно особено в годините с хладен и влажен период по време на цъфтежа.

В лозето през Април

Отложените поради лошите метеорологични условия, земеделски дейности – торене, оран, окопаване и засаждане на нови лозя, приключват в началото на месеца. Продължават обаче всички мероприятия, започнати от предходния месец, като например ремонт на подпорна конструкция, привързване на стъблата, плодните пръчки. Вкореняването на присадените резници е изключително важна дейност при производство на лозов посадъчен материал – започва, когато почвата на дълбочина 15-20 см. се затопли до 10-12 градуса. През април обаче все още има опасност от измръзване. Пъпките на лозата се повреждат при -2 до -4 градуса. Ако лозето ви е на втора година, празните места могат да се попълнят с нови лозички. Освен това е добре да започнат и растителнозащитни мероприятия срещу по-рано развилите се болести, неприятели и плевели. Ако до края на април младите леторасти в лозята са израснали до 10-12 см., може да ги третирате срещу брашнестата мана. Паразитът зимува като мицел между люспите на пъпките, а първите прояви на болестта се откриват още в началото на вегетацията.