Напояване на домати

Напояване на домати

Доматът е едногодишно растение от сем. Картофови и има сравнително добре развита коренова система. Той е топлолюбив и влаголюбив зеленчук. Оптималната температура за развитието му е от 18 до 30 градуса. Обича светлината, а на сянка не се развива или се развива слабо и почти не дава плод. Предпочита рохкави, влагоемни и глинесто-песъчливи почви с добра структура и високо съдържание на хранителни вещества. 

Напояването е ключов момент от технологията за отглеждане на зеленчуците. Това важи и за доматите. Знае се, че растенията следва да се напояват по-умерено до началото на плододаването. А при масовото зазряване на плодовете растенията реагират добре на по-чести поливки. Това ще доведе до по-високи добиви, но и ще спомогне плодовете да наедреят. Важно е да не допускате големи колебания на почвената влага, ако това се случи, този период задължително трябва да бъде последван от обилни поливки.

Количеството и качеството на реколтата зависи пряко от начина на напояването, както и честотата на поливките. Имайки предвид вариациите на климатичните условия в различните райони на страната, състава на почвата и периодите на валеж е трудно да се дават конкретни препоръки за честотата на напояването. Важно е да знаете, че доматите са взискателни към почвената влага. По време на вегетацията тя трябва да бъде около 70% от ППВ (пределната полска влагоемност), а през периода на плододаването – над 80% от ППВ. Затова ние препоръчваме изграждането на система за капково напояване. За изготвяне на проект за капково напояване, както и монтиране на цялостната система, не се колебайте да се свържете с нас. Нашите консултанти ще се погрижат да получите индивидуално изготвен проект, съобразен изцяло с вашите нужди.

Както споменахме доматите са влаголюбиви растения, поради което поливането им е изключително важно за ефективното отглеждане, както и получаването на по-добра реколта. Инсталирането на система за капково напояване ще осигури на растенията постепенно и дълбоко поливане. Благодарение на бавното подаване на водата, тя ще достигне до по-голяма дълбочина. Така доматите ще успеят да изградят силна коренова система, която ще е по-устойчива на горещо и сухо време.

Що се отнася до положителните аспекти от гледна точка на разходите – изграждането на капково напояване със сигурност ще доведе до големи икономии от разход на вода, а оттам и на финансови средства. Освен това ще спестите време и труд - системата се инсталира и пуска лесно, не се изисква постоянна човешка намеса и надзор. Веднъж монтирана системата за капково напояване може да се употребява многократно в продължение на години. Може също така да се използва и за подхранване и наторяване на растенията.