Агрокалендар - Февруари

Агрокалендар - Февруари

На полето през Февруари

През месец Февруари на полето започва подхранването с азот на пшеницата и рапицата. При пшеницата се внасят между 18 и 27 л/дка амониева селитра, като трябва да се разпредели равномерно на цялата площ. При рапицата се внасят 13-14 кг/дка азот, при първи удобен момент.

В зеленчуковата градина през Февруари

През този месец продължават грижите за различните разсади. Засяват се основните зеленчукови култури - домати, краставици, пипер, патладжан и зеле. А разсадите засяти през януари се пикират.

Към средата на месеца се засяват семената за производство на разсад за пролетно засаждане на главесто зеле. Спанак и репички може да се засеят в студени или подвижни парници, стига почвата да не е замръзнала. Ако е подходящо времето в края на месец февруари и началото на март може да се засее спанак на открито. В средата на месец февруари може да се засее в студен парник и главестата салата. Предзимно засетите марули и главеста салата са подхранват с амониева селитра при норма 20-30 г/м2.

При благоприятно време в края на февруари и началото на март е добре да започне засаждането на арпаджик за производство на лук за глави. Схемата на засаждане е 20-25 см. междуредово разстояние, 8-10 см. в редовете и на 3-4 см. дълбочина. При отглеждане на лук от семе (едногодишен), той се засява в редове на 20 см. разстояние и 2-3 см. дълбочина. След поникването растенията трябва да се разредят на 8-10 см.

През месеца се предпприемат мерки за спиране развитието на сивото гниене, чрез подхранване на почвата, след разрохкване с амониев сулфат. Започва борбата с чесновата муха, като за целта се използват различни подходящи препарати. Пръсканията е необходимо да се правят на интервали от 6 до 10 дни, в зависимост от метеорологичните условия.

В овощната градина през Февруари

Започва резитбата на овощните дървета, която в по-топлите райони трябва да приключи в края на месеца или началото на март. Добре е младите дръвчета да се изрежат по-рано, те не понасят късна резитба. Резитбата да се извършва в по-топлите дни, а по-големите рани да се покриват с овощарска замазка.

Срещу всички гъбни и бактериални болести в периода след опадане на листата и преди набъбване на пъпките е добре да се извърши третиране.

В лозето през Февруари

При благоприятни метеорологични условия през февруари продължават грижите за лозовите насаждения, макар че през февруари се извършват сравнително малко агротехнически и растително-защитни мероприятия в лозята. Проверява се за измръзнали пъпки. В слънчевите и по-топлите дни лозарите могат да обследват на лозята, за да установят наличие на акари, които нанасят сериозни повреди по насажденията. 

През февруари вредителите по лозата са в състояние на покой под кората на лозите, в основата на старите чепове и най-вече в пъпките. Затова се препоръчва почистване на старата кора по главините и рамената на лозата. Изрязват се, изнасят се и се изгарят всички заболели части, за да се унищожат зимуващите форми на антракнозата, червения овощен акар и други неприятели.

Започва и резитбата на лозята в по-топлите дни от месеца. Желателно е тя да приключи преди започването на сокодвижението. Резитбата трябва да се извърши избирателно, като най-напред се режат лозята, които са засадени на терени с най-малък риск от измръзване. Резитбата започва първо от  винените сортове, които са сравнително най-студоустойчиви, като Каберне Совиньон, Мерло, Мискет отонел, Мискет червен. Резитбата на десертните сортове се оставя за по-късен етап. Прави се ремонт на подпорната конструкция, а на новосъздадените лозя се започва изграждането на такава.

През този месец продължават и грижите за лозовия посадъчен материал. Трябва периодично да се преглежда и да се отстраняват заразените лози по време на съхранението му. Да продължи поддържането на оптимална температура, влажност на въздуха и пясъка в помещението, където се съхранява лозовия посадъчен материал.

Лозовите растения са в състояние на относителен покой. При плододаващите лозя продължава торенето с фосфорни и калиеви торове, както и торенето с оборски тор. Започва пролетното засаждане на нови лозя.