Напояване на овошки

facebook thumb

Овощните дръвчета изискват постоянни грижи и обилни поливки особено през летния сезон. Времето, методите, както и честотата на напояване зависят от много фактори – възрастта и вида на дръвчето, фазата на растеж, климатичните особености на района и др. Напомняме ви за някои от основните поливки, които трябва да се извършат по време на вегетацията:

 • След опадане на завръзите – тогава овошките са в буен растеж, а плодовете са в процес на наедряване. В този период те имат най-голяма нужда от вода, а при недостиг - има опасност растежът им да се забави.
 • Напояването през лятото е задължително, тъй като от него зависи правилното им развитие и плододаването. Тези поливки оказват влияние и на залагането на плодните пъпки за следващата година.
 • Важно е преди и след беритба овошките да имат достатъчно вода на разположение. Преди беритбата поливката се извършва 15-20 дни по-рано, целта е плодовете да наедреят. Поливката след беритбата се препоръчва при видове, които са по-чувствителни на засушавания и за райони с по-малко валежи.

Често допускана грешка от страна на градинарите е да се правят по-чести поливки с по-малко вода. Това обаче не е правилно, тъй като ако водата е в малки количества, тя не достига до активната част на кореновата система и не се поема пълноценно от дръвчето. Затова нека разгледаме и различните методи за напояване на овощните насаждения:

 • Гравитачно – представлява поливане в околостъблени чаши и по бразди, като поливките се правят в зачимената част на почвата и междуредията, които не се обработват. Този метод обикновено се прилага при млади дръвчета на 2-3 годишна възраст, а чашките се правят с размер малко по-голям от проекцията на короната. След като почвата поеме водата, повърхността се мулчира или се разрохква, за да се запази влагата. Този метод обаче не е подходящ за напояване на по-големи площи, както и на по-големи плододаващи дървета, защото кореновата им система вече е развита в по-широк диаметър. При по-развитите дръвчета поливките следва да са по бразди с дълбочина 18-20 см., които се прокарват от двете страни на дървото.
 • Дъждуване – осъществява се посредством резлични дъждовални инсталации. Този метод не е подходящ в случая от гледна точка на това, че повишената въздушна влажност провокира развитието на повече болести по овошките.
 • Капковото напояване е най-съвременният, удобен и ефикасен начин за поддържане на водния баланс при овощните дръвчета. Това е най-икономичният начин, едновременно с това и най-ефективен, тъй като с напояването по капков път най-добре се регулира температурния режим, както около корените, така и под короната на дръвчетата. Този начин на напояване позволява да се прилага и вегетационно хранене на трайните насаждения с разтворими торове.

Системите за капково напояване значително ще намалят и дори елиминират загубите на вода и ще гарантират здравословен растеж на овошките, защото:

 • доставят точното количество вода според специфичните нужди на всеки вид дръвче;
 • прилагат водата директно в кореновата система, по този начин се намалява преразхода и изпарението на водата;
 • постига се равномерно напояване на предвидената площ;
 • подобрява се качеството и се повишава плододаването;
 • намалява се риска от редица заболявания по дръвчетата, свързани с наличието на прекалено много влага.

В резултат на всички тези предимства капковото напояване се счита за най-ефективен при напояване не само на овощните насаждения (ябълки, череши, праскови, круши, кайсии и др.), но и различни видове зеленчуци и плодни храсти.

Изграждането на една такава система за капково напояване вече не е скъпа инвестиция, имайки предвид всички ползи, които ще получите и бързата възвръщаемост на изразходените средства. Изброените предимства не свършват до тук - всички знаем, че през последните 10 години не се спира да се говори за важността на водата като ресурс и възможностите за икономия. Този проблем действително засяга целия свят, тъй като водата се приема за даденост, но тя е ценен ресурс, който се изчерпва. Чрез инсталирането на една такава система, която да отговаря най-добре на вашите нужди ще контролирате водните запаси и ще спестите време и пари.

За въпроси и консултация относно проектиране и изграждане на система за капково напояване, не се колебайте да се свържете с нас!

Последни новини

Обявен е индикативният график за прием 2020 г. по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор

Държавен фонд „Земеделие” обяви индикативния график за прием през 2020 г. Първият прием ще е по мярка „Популяризиране в трети страни”,  която ще бъ...

Прочети още

Предстои стартиране на мярката за напояване през януари 2020 г.

Предвидената за текущата 2019 г. Мярка 4.3 за напояване по ПРСР се очаква да стартира в началото на 2020 г., обявиха от Министерството на земеделието. Предвид големите възмож...

Прочети още

Мултифункционални моторни помпи LAMPO Emergency – създадени да побеждават пожари и наводнения!

Свемар Агро разшири продуктовата си гама с новите мултифункционални помпи за аварийно действие при пожари, наводнения и други природни бедствия. Моторните помпи от серият...

Прочети още