Напояване на моркови и репички

facebook thumb

Морковите и репичките са много полезна храна. Те съдържат витамини, минерални соли и ензими. Морковите се отличават с високо съдържание на захари и каротин. Морковите се използват в консервната промишленост, както и за прясна консумация. Репичките се използват за консумация в прясно състояние. Добивът на моркови е от 2-4 тона от декар, а за репичките - около 10 000 връзки.


Ботанически особености


Морковът е двугодишно растение от сем. Сенникоцветни. През първата година образува кореноплод и розетка, а през втората - цветоносно стъбло. Репичките са едногодишни растения от сем. Кръстоцветни. Те имат бърз растеж и къс вегетационен период. Кореновата система при моркова е много добре развита, а при репичките - слабо развита и плитко разположена. Кореноплодът представлява видоизменен корен, външната му част се нарича кора. Колкото тя е по-дебела, толкова качеството на кореноплода е по-добро. Вътрешната му част се нарича сърцевина. Цветът, големината и формата на кореноплода са сортови признаци. 


Биологични изисквания


Изисквания към топлината

Морковите и репичките изискват умерени температури. Поникват при 3-4 градуса, а оптималната температура за растежа и развитието им е 18-30 градуса. Издържат на температури до -3, -4 градуса. При морковите, високите температури и понижената влажност потискат растежа и предизвикват загрубяване на кореноплода, а при репичките кореноплодите стават лютиви.


Изисквания към светлината
Морковите не понасят засенчване, а репичките при засенчване не образуват кореноплоди.


Изисквания към влагата
Морковът е сухоустойчиво растение, но за поникването му е необходима висока влага. Репичките са много взискателни към влажноста и при засушаване образуват некачествени кореноплоди. При рязка промяна на почвената влажност кореноплодите се напукват, а при преовлажняване те се разклоняват и деформират.


Напояването при морковите и репичките е решаващо за получаването на високи и сигурни добиви. При недостатъчна влагозапасеност на почвата, напояването трябва да започне още преди сеитбата. През вегетацията се прилагат 4-5 поливки с по 30-50 м3 на декар, в зависимост от структурата на почвата, за да бъде поддържана почвената влажност над 70% от ППВ. Морковите реагират много добре на напояване чрез дъждуване. При репичките поливките са по-чести. 

Последни новини

„Свемар Агро” ви очаква на БАТА АГРО 2019

За поредна година „Свемар Агро” ще участва в 12-тото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2019. Събитието ще се проведе от 14 до 17 май по т...

Прочети още

Екипът на Свемар Агро успешно премина обучение, организирано от Euromacchine - Италия

През изминалата седмица екипът ни гостува на световно признатата компания EUROMACCHINE, Italy и премина ежегодно обучение, включващо различни тестове на помпено оборудване. П...

Прочети още

Стартира първият прием на заявления по новата Лозаро-винарска програма (2019-2023)

От днес, 28 януари, стартира първият прием от новата Лозаро-винарска програма, заявления ще се приемат до 8 Февруари 2019 г. Мярка „Преструктуриране и конверсия на ...

Прочети още