Напояване на домати

facebook thumb

Доматът е едногодишно растение от сем. Картофови и има сравнително добре развита коренова система. Той е топлолюбив и влаголюбив зеленчук. Оптималната температура за развитието му е от 18 до 30 градуса. Обича светлината, а на сянка не се развива или се развива слабо и почти не дава плод. Предпочита рохкави, влагоемни и глинесто-песъчливи почви с добра структура и високо съдържание на хранителни вещества. 

Напояването е ключов момент от технологията за отглеждане на зеленчуците. Това важи и за доматите. Знае се, че растенията следва да се напояват по-умерено до началото на плододаването. А при масовото зазряване на плодовете растенията реагират добре на по-чести поливки. Това ще доведе до по-високи добиви, но и ще спомогне плодовете да наедреят. Важно е да не допускате големи колебания на почвената влага, ако това се случи, този период задължително трябва да бъде последван от обилни поливки.

Количеството и качеството на реколтата зависи пряко от начина на напояването, както и честотата на поливките. Имайки предвид вариациите на климатичните условия в различните райони на страната, състава на почвата и периодите на валеж е трудно да се дават конкретни препоръки за честотата на напояването. Важно е да знаете, че доматите са взискателни към почвената влага. По време на вегетацията тя трябва да бъде около 70% от ППВ (пределната полска влагоемност), а през периода на плододаването – над 80% от ППВ. Затова ние препоръчваме изграждането на система за капково напояване. За изготвяне на проект за капково напояване, както и монтиране на цялостната система, не се колебайте да се свържете с нас. Нашите консултанти ще се погрижат да получите индивидуално изготвен проект, съобразен изцяло с вашите нужди.

Както споменахме доматите са влаголюбиви растения, поради което поливането им е изключително важно за ефективното отглеждане, както и получаването на по-добра реколта. Инсталирането на система за капково напояване ще осигури на растенията постепенно и дълбоко поливане. Благодарение на бавното подаване на водата, тя ще достигне до по-голяма дълбочина. Така доматите ще успеят да изградят силна коренова система, която ще е по-устойчива на горещо и сухо време.

Що се отнася до положителните аспекти от гледна точка на разходите – изграждането на капково напояване със сигурност ще доведе до големи икономии от разход на вода, а оттам и на финансови средства. Освен това ще спестите време и труд - системата се инсталира и пуска лесно, не се изисква постоянна човешка намеса и надзор. Веднъж монтирана системата за капково напояване може да се употребява многократно в продължение на години. Може също така да се използва и за подхранване и наторяване на растенията.

Последни новини

„Свемар Агро” ви очаква на БАТА АГРО 2019

За поредна година „Свемар Агро” ще участва в 12-тото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2019. Събитието ще се проведе от 14 до 17 май по т...

Прочети още

Екипът на Свемар Агро успешно премина обучение, организирано от Euromacchine - Италия

През изминалата седмица екипът ни гостува на световно признатата компания EUROMACCHINE, Italy и премина ежегодно обучение, включващо различни тестове на помпено оборудване. П...

Прочети още

Стартира първият прием на заявления по новата Лозаро-винарска програма (2019-2023)

От днес, 28 януари, стартира първият прием от новата Лозаро-винарска програма, заявления ще се приемат до 8 Февруари 2019 г. Мярка „Преструктуриране и конверсия на ...

Прочети още