Напояване на дини и пъпеши

facebook thumb

Пъпешът и динята са от сем. Тиквови. Отглеждането им става чрез директно засяване на семената или чрез използване на разсад. Готовият разсад се разсажда в края на април или началото на май, когато вече няма опасност от слани. Ако разчитате на директна сеитба, това може да се извърши със седмица по-рано, като желателно е температурата на почвата да е поне 14-15 градуса.

Пъпешите и дините изискват почвата да е плодородна и добре структурирана, тя трябва да е нито алкална, нито кисела. Подходящи предшественици са люцерната, житните и бобовите култури. И двете кутури се развиват най-добре при дневни температури 25-27 градуса.

По отношение на изискванията за влажност, пъпешът може да се каже, че е по-влаголюбив, тъй като има по-слабо развита коренова система. Динята също е взискателна към влажността на почвата. За оптималното развитие на растенията влажността на почвата трябва да се поддържа около 75-80% от ППВ. И при двете култури нуждата им от вода е най-голяма, когато цъфтят и когато наедряват плодовете.

Една от причините за ниските добиви е засушаването още в началните фази от развитието на растенията. Това предполага навременно и качествено напояване.

Отглеждането и по-конкретно напояването на дини е специфична дейност, тъй като ако се прекали с поливането по време на узряването, съдържанието на захари в плодовете намалява, което от своя страна се отразява на сладостта и вкуса им. Поради тази причина изграждането на система за капково напояване се оказва един от най-добрите начини за напояване на дини и пъпеши.

Нека разгледаме основните поливни методи, които се прилагат при производството на дини и пъпеши:

  • Браздово напояване – прилага се там, където водния ресурс не е ограничен. Недостатък на метода е, че е доста трудоемък и не се постига равномерно разпределение на водата.
  • Дъждуване – осигурява равномерно разпределение на водата по време на поливането. Технологията обаче изисква по-голяма инвестиция, както и внимание от страна на земеделските стопани.
  • Капково напояване – приема се за един от най-успешните поливни методи, що се отнася за напояване на дини и пъпеши, тъй като се постига високо ниво на равномерно разпределение на водата. Сред другите предимства са:
    • Намаляване на разходите чрез качествено използване на наличните водни ресурси.
    • Качествена крайна продукция, получена благодарение на равномерното разпределение на водата.
    • Поддържа се постоянна влажност на почвата, така нужна за правилното развитие на плодовете. По този начин се избягва възможността  от деформации на плодовете и развитие на различни болести, които могат да се проявят при резки колебания на почвената влажност.

Ако имате допълнителни въпроси и се нуждаете от проектиране и монтаж на системи за напояване, свържете се с нас, за да ви предложим най-доброто поливно решение!

Последни новини

„Свемар Агро” ви очаква на БАТА АГРО 2019

За поредна година „Свемар Агро” ще участва в 12-тото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2019. Събитието ще се проведе от 14 до 17 май по т...

Прочети още

Екипът на Свемар Агро успешно премина обучение, организирано от Euromacchine - Италия

През изминалата седмица екипът ни гостува на световно признатата компания EUROMACCHINE, Italy и премина ежегодно обучение, включващо различни тестове на помпено оборудване. П...

Прочети още

Стартира първият прием на заявления по новата Лозаро-винарска програма (2019-2023)

От днес, 28 януари, стартира първият прием от новата Лозаро-винарска програма, заявления ще се приемат до 8 Февруари 2019 г. Мярка „Преструктуриране и конверсия на ...

Прочети още